Wysiłek fizyczny w tym również kinezyterapia (leczenie ruchem) wymaga od pewnych grup pacjentów znajomość indeksu glikemicznego. Jest to o tyle ważne, że dobra, zdrowa, zrównoważona dieta jest elementem powrotu do zdrowia. Osoby z nadciśnieniem, cukrzycą, nadwagą, problemami kardiologicznym powinny korzystać z tabel indeksu glikemicznego różnych produktów. Zapraszam do zapoznania się z tabelami.
Produkty z niskim indeksem glikemicznym
Jaja | 0 | Kawa, herbata | 0 | Majonez (jaja, olej, musztarda) | 0 | Owoce morza | 0 | Ryby | 0 | Sery tłuste (żółty, pleśniowy itp.) | 0 | Śmietana kwaśna | 0 | Sos sojowy (bez cukru) | 0 | Tłuszcz roślinny/zwierzęcy | 0 | Wino wytrawne (czerwone, białe) | 0 | Wołowina | 0 | Ocet | 5 | Przyprawy (oregano, bazylia, wanilia itp.) | 5 | Skorupiaki | 5 | Awokado | 10 | Agawa (syrop) | 15 | Agrest złoty | 15 | Brukselka | 15 | Cebula | 15 | Cukinia | 15 | Cykoria | 15 | Czarna porzeczka | 15 | Fasolka pnąca | 15 | Fasolka szparagowa | 15 | Grzyby | 15 | Imbir | 15 | Kalafior | 15 | Kapusta | 15 | Kiełki (fasoli mung, soi, …) | 15 | Kiszona kapusta | 15 | Koper | 15 | Korniszony (bez cukru) | 15 | Mączka chleba świętojańskiego | 15 | Migdały | 15 | Ogórek | 15 | Oliwki | 15 | Orzechy włoskie, laskowe, nerkowce, pistac | 15 | Orzeszki ziemne (fistaszki) | 15 | Papryczki Chili | 15 | Papryka (czerwona, zielona, żółta) | 15 | Pesto | 15 | Piniola | 15 | Por | 15 | Rabarbar | 15 | Rzodkiew | 15 | Sałata | 15 | Seler naciowy | 15 | Soja | 15 | Szczaw | 15 | Szparagi | 15 | Szpinak | 15 | Tofu | 15 | Zarodki (przenne) | 15 | Acerola | 20 | Artiszoki | 20 | Bakłażan | 20 | Czekolada gorzka (>80% kakao) | 20 | Czereśnie | 20 | Fruktoza | 20 | Jogurt sojowy | 20 | Kakao (bez cukru) | 20 | Karczochy | 20 | Pędy bambusa | 20 | Śmietana sojowa | 20 | Sok cytrynowy (niesłodzony) | 20 | Sos z tamaryndy (bez cukru) | 20 | Agrest niebieski | 25 | Borówki | 25 |
| | Czekolada gorzka (>70% kakao) | 25 | Czerwona porzeczka | 25 | Fasola mung, flagolet | 25 | Humus | 25 | Jeżyny | 25 | Mąka sojowa | 25 | Maliny | 25 | Masło migdałowe | 25 | Masło z orzechów laskowych | 25 | Pestki z dyni | 25 | Truskawki | 25 | Wiśnie | 25 | Zielona soczewica | 25 | Buraki surowe czerwone | 30 | Ciecierzyca gotowana | 30 | Czerwona soczewica | 30 | Czosnek | 30 | Dżem słodzony sokiem owocowym | 30 | Grejpfrut | 30 | Gruszka | 30 | Makaron chiński (sojowy lub z fasoli mung) | 30 | Mandarynki | 30 | Marakuja | 30 | Marchew surowa | 30 | Marmolada bez cukru | 30 | Migdałowe mleko | 30 | Mleczko owsiane (niegotowane) | 30 | Mleko odtłuszczone w proszku | 30 | Mleko sojowe | 30 | Morele świeże | 30 | Pamelo | 30 | Pomidory | 30 | Rzepa, brukiew (surowe) | 30 | Soczewica żółta | 30 | Twaróg odtłuszczony | 30 | Amarant ziarno | 35 | Biała fasola | 35 | Brzoskwinie | 35 | Ciecierzyca z puszki | 35 | Czarna fasola | 35 | Drożdże | 35 | Drożdże piwne | 35 | Dziki ryż | 35 | Fasola biała - perłowa, borlotti, czrna, c | 35 | Figi świeże | 35 | Granat | 35 | Groszek zielony | 35 | Jabłka duszone | 35 | Jabłka suszone | 35 | Jabłko (świeże) | 35 | Jogurt odtłuszczony | 35 | Kukurydza antyczna indiańska | 35 | Kwinoa (komosa ryżowa) | 35 | Lody słodzone fruktozą | 35 | Mąka z ciecierzycy | 35 | Musztarda Dijon | 35 | Nasiona ( siemie lniane, sezam, mak ) | 35 | Nektarynki | 35 | Pigwa | 35 | Pomarańcze | 35 | Pomidory suszone | 35 | Przecier pomidorowy | 35 | Seler surowy (korzeń) | 35 | Śliwki | 35 | Sok pomidorowy | 35 | Sorbet jabłkowy | 35 | Słonecznik | 35 | Wasa™ | 35
|
|